opc_loader

The 1 percent margin for improvement in everything you do.

The 1 percent margin for improvement in everything you do.

“the 1 percent margin for improvement in everything you do.”

Een aantal jaar geleden trainde ik al eens met de POWERbreathe. Een vuurroze mechanisch apparaatje waar ik twee keer per dag nijdig dertig keer mijn longen in leegblies. Na een training voelde het of er iemand op mijn borstkas was gaan staan. Ik had er mijn bedenkingen over of het me daadwerkelijk verder ging helpen maar na een paar maanden liep ik toch een paar opvallend goede wedstrijden. Toen ik naar Kenia vertrok om daar voor onbepaalde tijd te gaan wonen en trainen vergat ik het apparaatje. Om het vervolgens een paar jaar niet meer aan te raken.

Voor 2016 heb ik mooie plannen. Ik loop nu bijna tien jaar. Verstookt van enig talent maar wel een grote dosis plezier en doorzettingsvermogen. In mijn overtuiging wint de aanhouder altijd. Dus hoop ik dit jaar toch echt een stap te maken. Mooie duathlon- en triathlonwedstijden en hopelijk, aan het eind van het jaar, de ultieme poging om eindelijk op de marathon onder de 2h40 te duiken. Een goede 1.30 minuut onder mijn pr. Daarvoor moet ik veel dingen blijven doen: plezier houden, goed trainen, goed eten en voldoende rust nemen. Maar ook dingen anders aanpakken. Of zoals Dave Brailsford zei (coach van team Sky): “the 1 percent margin for improvement in everything you do.”

Bij mijn plan om al die kleine gains te pakken kan ik het niet laten om weer te beginnen met de POWERbreathe.

De ontwikkeling van de Powerbreathe heeft gelukkig ook niet stilgestaan. Van Jan mocht ik nu gaan trainen met de digitale K4. Een apparaat dat ik koppel aan mijn computer en waarbij ik tijdens mijn training direct kan zien wat ik doe en hoe ik het doe. De eerste training was direct lekker. Mijn testwaarde om in te schatten waar ik nu stond liet zien dat ik op een ‘redelijk’ niveau was. Redelijk?! Ik don’t do 'Redelijk'...

Nu, zes weken en 2400 ademteugen verder, zit ik bijna op mijn target om bij de beste 5% te horen. Ik ben opgeschoven van redelijk naar heel goed: Dat klinkt beter. Met de feedback van mijn computer en Jan (die mijn resultaten in kan zien) zijn de trainingen bovendien zowaar leuk. Het strebertje in mij probeert natuurlijk steeds een hogere waarde te halen en ik betrap me erop dat ik in gedachte tegen mijn computer praat. “3.5L per teug? Ha, ik zal je eens een teug laten zien”.

Of mijn krachtigere teugen ook gaan leiden tot betere prestaties? Met een vol seizoen aan wedstrijden kan ik niet wachten om het te testen. Ik weet in ieder geval zeker dat ik deze 1% niet laat liggen.

Terug